Thursday, November 29, 2007

ONDERTUSSEN IN DE MEDEMBLIK



Er is heel wat gesleuteld aan de achterkant van de boot. Twee zwaardkasten zijn geplaatst en daarmee is echt een ongelofelijk stevig achterschip ontstaan. Roer zit ook nogal stevig vast, maar vooral het laminaat van de zwaardkasten fixeert alles tot een zeer stijf geheel. Net als het kajuitdak, je kunt er rustig op springen, het zal geen krimp geven. De spiegel kan erop en dan kan de schilder verder.

STORY OF THE THREE KEELS



Erg grappig drie van die kielen bij elkaar. Logistiek best een klus: De Sluis in Lemmer heeft de alle metalen delen gemaakt, daarna is de bulb gegoten met daarin een metalen frame met het onderste gedeelte van de fin, voor extra stevigheid. Na het gieten in Heerenveen is alles in Lemmer in elkaar gezet. Vervolgens op transport naar Hooghiemstra voor stralen en primer. Deze foto is bij Hooghiemstra genomen voor het stralen. Met een mal heb ik meteen de gaten voor de kielbouten gepast, zodat we niet voor verrassingen komen bij het monteren van de kiel onder de romp. Past allemaal mooi. Vaklui bij De Sluis (vroegere Mekon), ik kan niet anders zeggen.

Sunday, November 11, 2007



Leuk zo'n stroomschema, maar dan nog de realisatie van het systeem. De werf maakt de crossover. De slangen, afsluiters, schakelstukken en pompen zal ik zelf plaatsen. Na een paar dagen rommelen in de schuur is dit het resultaat. Valt nog niet mee want 25mm diameter slang lijkt een hanteerbare maat, maar het blijkt toch vrij stug te zijn om mee te werken. Door de afsluiters en slangen met tie raps te verbinden ontstaat al een dermate stevig geheel dat ik een constructie voor de bevestiging van de afsluiters niet nodig acht. Er komen twee rijen met afsluiters in het pomphok achter de motor. Aanvankelijk was ik van plan om de meest gebruikte schakelaars vanuit de kajuit te kunnen bedienen, zonder naar het pomphok te hoeven gaan. Maar het risico op lekkage, die dan door de hele boot komt, vind ik niet tegen het kleine ongemak opwegen. In beginsel is de waterballast in bijna alle omstandigheden in de tanks, alleen niet bij heel licht weer, of bij heel zwaar weer omdat de kenterhoek zonder de waterballast beter is. Resteert dan alleen het heen-en-weer pompen wanneer het water niet allemaal door de zwaartekracht overkomt.

Waterballast 1



Dit is een schematische weergave van het waterballast systeem. Het was best een puzzle. Aanvankelijk had ik een eenvoudiger systeem in gedachte, maar de lijst met gewenste en verplichte gebruiksmogelijkheden heeft toch een wat groter systeem geleid. Het is met dit systeem mogelijk om zowel met electrische pomp als met een handpomp water in te nemen, en over te pompen van SB naar BB. Normaliter gaat het meeste water over door middel van de zwaartekracht, door de grote afsluiter in de crossover open te zetten. Gaat dat mis, dan kan de pomp de rest over pompen. Je kunt het water kan ook zonder pompen uit de tanks laten lopen. Verder heb ik een zuigkorf van een lenspomp aan het systeem verbonden. Waterballast systemen hebben namelijk de reputatie te lekken. In mijn VQ32 is dat niet meteen rampzalig omdat alle slagen en schakelaars in een een afgesloten "pomphok" worden geinstalleerd, en dat hok kan dus ook nog worden leeggepompt met een aparte pomp.

Friday, November 9, 2007

Kajuit VQ32



Vandaag weer op de werf in Medemblik geweest. Ik dacht eigenlijk dat ik een heleboel epoxy coating zou kunnen aanbrengen, maar zover is het nog niet. Het lamineren van de romp dek verbinding is nog niet klaar. Eerst moet nu de spiegel af, zodat de schilder verder kan. Daarna het lamineren afronden en dan de kajuitingang erin. De ingang gaat als laatste, omdat met de inbouw van het Lewmar 60 luik het "gat" aanzienlijk kleiner wordt en dat bouwt niet erg handig. Zie op bijgaande video mn ook de navigatietafel en zeekooi

Friday, November 2, 2007

Kajuitingang



Met een vaste kap, zonder schuifluik is de boot goed beschermd voor het zware werk. Je kunt onder het kapje beschut zitten met gestrekte benen. Aan de wind een prettig idee. Wel is het door die opzet veel lastiger om de kajuit in te komen. Er zal een luik worden geplaatst, dat in een hoek naar voren is gekanteld (is dat te volgen?). Het luik staat dus niet verticaal in het schot, valt als het ware naar binnen. Dat zou het gemakkelijker moeten maken. Een andere optie is een wegneembaar schot met knevels, maar dat schot zou je kunnen verliezen. En of je er veel mee wint, dat vraag ik me af. Eerst gaan we, zoals getekend, het luik plaatsen dan zullen we zien. Mijn ervaring is, dat je vrij snel went aan de specifieke instap van een boot. Je ontwikkelt je eigen handigheid erin.

Dek gemonteerd!



Vanaf dinsdag kan ik me al haast niet inhouden om in de auto te stappen en naar de werf te rijden om te kijken hoe de boot eruit ziet nu het dek op de romp is gemonteerd. Fantastisch! Opeens vallen de verhoudingen ook goed op zijn plaats. De kajuitopbouw leek aanvankelijk misschien wat fors, maar past ook prachtig bij de boot. Het ziet er gewoon erg goed uit, heerlijk. Het sluiten van de romp betekent dat de bouw in een andere fase gaat komen, namelijk de installatie van pompen, afsluiters, motor, enzovoort. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, maar vandaag was het vooral genieten.